joi, 24 aprilie 2008

Amphetamine


Era un cadru sortit inceputurilor nereusite. Nu neaparat din cauza prevestirilor nefavorabile cat din lipsa culorii ce ar fi trebuit sa pateze continuarea. Pentru ea, era dorinta cea mai mare in timp ce pentru el era un sacrificiu. Da, fara plecari in Polonia, Rusia la Stalingrad, fara Milano, un simplu accident neprevazut pe lista prioritatilor. Ea o intampina "Imparateasa mea!" pe cand el se intuneca. Ea veni, crescu relativ multumita de ce i se oferea, un adapost stabil, iubire proportional cu reusitele in fine, cheia spre un al functionar public perfect, slujbas al ilustrei societati.
Crescu influentata de ambient o rutina presarata de prejudecati, greseli, contradictii si nemultumiri. Undeva pe la 14 ani isi dadu seama ca ei ii este sortit un parcurs superior aparent. Durere, lacrimi, pomuri de Craciun stranse din pricina globurilor kitsch-os de stralucitoare pentru fragilul suflet scaldat in raul ce secase. Totusi avea ceva mai mult decat pietre in acel rau, ramasese o tentativa de izvor undeva acolo. Viata i se inviorase, isi petrecea timpul adancita in discutii filosofice la care lua parte frumos, cu un dram de sclipire rationala cu un caracter flegmatic uneori tradat de ochii mereu ganditori. Avea prieteni, putini ce-i drept dar in ochii lor regasea flacara.
Credea ca asa ii va trece viata in discutii neutre, in care putea sa isi dovedeasca abilitatile de diplomatie, de mare sfatuitoare. O chema Aria ajunsese la 16 ani acum. Era deja "domnisoara". Privirile ii admirau silueta armonioasa, parul buclat, usor rebel, despre care ea mereu crezuse ca e negru.Era saten inchis cred. Poseda un decolteu pretios, ce o facea usor lasciva in miscari dar figura copilaroasa dezvelea un zambet imperfect, niste buze subtirele fara sa para rautacioase.
Ochii, acei ochi patrunzatori care clipeau neregulat faceau discordanta cu ce voia ea sa para.Ar fi fost o actrita desavarsita pentru niste spectatori prosti. De fapt chiar era.
Ariei ii placeau jocurile-orice fel de jocuri-erotice, de societate, de carti, cerculetele perfecte facute de tigarile fine si nu in ultimul rand parfumurile tabacice, dulci-amarui care lasau o umbra de mister.
Avea un defect Aria, isi asculta refrenurile debitate de emisfera dulcegariilor si isi crea universuri proaste.Uita realitatea. Il cunoscuse pe Paulo, un baiat gregar ce ii corespundea cerintelor sociale. Ii placea cum se simte in preajma lui. Avea aceeasi doza de ludism ca si ea, sau cel putin asa parea la inceput. Ceva mai necioplit ce e drept, dar indeajuns de primitor cat sa o faca pe ea sa il priveasca ca un potential partener de flirt.
Paulo era un "tip-bine"- ingrijit, mirosea mereu a proaspat.Ah da, totusi ei ii placeau parfumurile tabacice...Parea mereu pus pe sotii ceea ce ii inspira Ariei o nota de ludism. Il indragea, pare-se ca devenisera buni prieteni. Nimic mai mult totusi.Cateva plimbari indelungi, cateva schimburi de replici languroase, nimic nou pentru ea, o experta in arta flirtului. Era entuziasmata ca il gasise fie el ca amic. Ii placea compania si reusea sa se fereasca de culoare.Rosul inca era departe. Se intrevedea doar o dunga lila a cerului de vara inainte de ploaie. Pentru un timp nu se mai vazura. Ea isi continuase drumul prin cuceriri noi, el la fel, desi incerca sa isi creeze o imagine serioasa. Frunzele cazute ii adusera inapoi aproape. Avea o usoara atractie catre octombrie, octombrie...Dulce anotimp al tristetii ce urma.Octombrie greseala a tineretii ei baricadate in curtea ideilor rotative. De ar fi stiut!
Stia ca va urma inevitabilul.Soarele ii batea prea tare in ochi, ii rapi totodata acel spirit flegmatic de siguranta de sine. Ceva murise din ea.
El devenise un drog, amfetamina spiritului si a carnii. Se multumi cu iubirea marturisita intr-un apus de iarna. Sufletul ii suspina a amar. Stia ca era prea frumos pentru ea, prea facil, prea social, prea semana cu scumul tigarii pe care o terminase .In adancul ei stia ca la cea mai mica adiere tigara o va arde, scrumul va disparea in van, tigara se va fi terminat demult. Era amagita, sau voia sa para ca se lasa amagita de situatie, obtinea laurii pentru un suflet nefericit incoronat bine-meritat de spini.
Scurt timp ii functionase senzatia, ca foamea potolita de saratele, parea in sfarsit energica, implinita si amabila. Aria stia ca ceva lipseste si totusi ii dadea in continuare lui Paulo exact ce isi dorea fara sa tina cont de faptul ca el era un univers limitat, o anexa la ce ar fi putut ea sa dea. Si totusi, ea gresea, nerealizand ca se autopedepseste in dorinta de a avea o radacina.
Paulo se speriase, dandu-si seama ca e prea mult ce viseaza Aria, astfel incepu sa ii arate cat de crud poate fi, stiind ca o va arde incetul cu incetul.




Ea murea pe ritmuri de jucarii de leagan.


[She would have killed those who wear your perfume.]



Un comentariu:

ma mai cheama si maria. spunea...

trimiti mesaje subliminale, dar nu te citesc printre randuri. esti chiar tu in randurile alea.
la dracu ma